Złoty eliksir na odporność

Uwielbiam ten sok, choć wielu krzywi się po jego wypiciu za pierwszym razem. Jest mocny, nawet ostry w smaku, ale ma za to przepiękny kolor i cudowne właściwości dla ciała, za które odpowiada imbir i kurkuma.

Oba te korzenie są stałymi bywalcami mojej kuchni już od wielu lat. Korzystam z nich nie tylko do soków czy smoothies, ale codziennie piję też ciepły tonik przewrotnie nazywany przeze mnie imbratką.

Imbir świetnie rozgrzewa w chłodne zimowe dni oraz wieczory, podkręca nasz metabolizm, dobrze wpływa na nasz układ trawienny i wzmacnia układ odpornościowy. Do tego bardzo dobrze działa przy bólach menstruacyjnych oraz jako naturalny środek niwelujący mdłości. To sprawdzony sposób naszych babć pomagający kobietom w ciąży.

Kurkuma natomiast działa przeciwzapalnie. Pomaga, przy przeziębieniach, katarze, wyziębieniu oraz alergiach, czy problemach skórnych. Warto po nią sięgać także, wtedy kiedy czujemy się osłabieni lub gdy mamy nie najlepsze wyniki krwi. Kurkuma bardzo dobrze sprawdza się przy anemii. Różne badania donoszą także, że kurkumina zawarta tym korzeniu działa antyrakowo.

To już teraz wiemy czemu nazwałam ten sok, złotym eliksirem :)

Objętościowo soku wychodzi dość mało. Większy kieliszek 50 ml lub dwa w zależności od dodanych składników.

W czym wyciskać sok?

W tym wypadku najlepiej sprawdzi się wyciskarka wolnoobrotowa. Do twardych i niewielkich korzeni  jak właśnie imbir i kurkuma najlesza będzie wyciskarka pozioma. Ja używam wyciskarki firmy G21, model Gracioso (z kodem veganisland otrzymasz 10% zniżki na wszystkie modele wyciskarki w sklepie Vitamoc.pl).

Przepis na złoty eliksir na odporność (sok z imbiru i kurkumy)

SKŁADNIKI
  • 2-3 cm korzenia imbiru
  • 2-3 cm korzenia kurkumy
  • 1 cytryna
  • 1/2 – 1 nieduże twarde jabłko (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE

Składniki dobrze myjemy i osuszamy na ściereczce. Cytrynę obieramy ze skóry. Jabłko kroimy w łódeczki. Można oczyścić z gniazd (ja tego jednak nie robię). Składniki pokolei wrzucamy do wyciskarki.

Sok pijemy od razu po przygotowaniu najlepiej na czczo. Sok jest bardzo mocny, bywa czasami wręcz ostry. Sok z jabłek dobrze tę ostrość łagodzi, więc jeśli nie lubimy takiego „orzeźwienia” z samego rana można dodać jabłko.

Od razu po wypiciu poczujemy jak eliksir, rozgrzewa, oczyszcza nos i pobudza.

Polecam pić sok z imbiru i kurkumy codziennie i obserwować jak wzmacnia się odporność. Ten sok możemy pić cały rok :) Nie jest on może najpyszniejszy na świecie, ale działa! :)
Jak zawsze ciekawa jestem, czy pijecie sok z imbiru i kurkumy, czy to dla was zupełna nowość. No i oczywiście bardzo jestem ciekawa, jak wam smakuje? Koniecznie dajcie znać w komentarzach.
More from Evelina Lesniewska

Share Week | 2016 – blogi, które czytam i polecam

Idę o zakład, że już słyszeliście o akcji Share Week. Od dwóch tygodni na blogach można czytać...
Read More