Pyszny zielony sos do sałatek

Myślę, że się za mną zgodzicie, kiedy powiem, że dobry sos po prostu robi całą robotę w sezonowych sałatkach. Uwielbiam warzywa w każdej postaci, ale ich smaki są raczej stonowane i delikatne. Szczególnie zielonolistne warzywa mają mało wyrazu, dlatego tak świetnie uzupełniane są prostymi sosami.

Wiecie już, że u mnie w kuchni króluje przede wszystkim prostota, dlatego na pewno nie zaskoczę was, że do tej pory do sałat używałam tradycyjnie oliwy z oliwek czy sosu balsamicznego z dodatkiem soku z cytryny, ziół czy musztardy. Ale nie ukrywam, że brakowało mi czegoś więcej. Czegoś kremowego i aksamitnego z przysłowiowym „pazurem”. I chyba znalazłam już ten idealny.

Na początku sierpnia byłam na tygodniowych warsztatach w Beskidach, gdzie poznałam cudowną kobietę — Kasię, która przez cały czas wyjazdu dzielnie karmiła 20 wygłodniałych kobiet! Szczerze Wam powiem, że chyba jeszcze nigdy nie czułam się tak nakarmiona z czułością, miłością i eksplozją smaków, jak właśnie przez Kasię. I to właśnie dzięki niej znalazłam mój idealny sos sałatkowy. Kasia podzieliła się ze mną poniższym przepisem, a ja dziś dzielę się nim z Wami.

Mam nadzieję, że uda się wam wypróbować go jeszcze w ten weekend!

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek koperku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu (jeśli jesz miód)
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki soli i pieprzu do smaku
  • około ¼ szklanki oleju dobrej jakości np. z winogron lub rzepakowy
  • odrobina wody do blendowania

PRZYGOTOWANIE

Do blendera wkładamy wszystkie składniki z wyjątkiem oleju. Delikatnie zaczynamy blendowanie. Ja w swoim blenderze ustawiłam opcje „sos”. Program trwa 2,5 minuty, ale wystarczy 1,5. Używam blendera G21 Smart Smoothie Vitality (tu możesz przeczytać recenzję).

Podczas blendowania zaczynamy powoli, cienkim strumieniem dodawać olej. Nie wlewamy całego oleju na raz! Pozwalamy mu się połączyć z sosem. Dzięki temu będzie on aksamitny, lekki i kremowy. Kontrolujemy ilość oleju, by nie dodać go ani za dużo, ani za mało. Podobnie jest w wodą, jeśli uznasz, że sos jest za gęsty możesz dodać jej odrobinę więcej.

Gotowy sos przelewamy do naczynia i polewamy naszą sałatkę.

Pyszności! Zdecydowanie trafił on na moją top listę sosów sałatkowych. Koniecznie dajcie znać czy Wam smakuje.

Smacznego!

More from Evelina Lesniewska

KONSULTACJE 1:1 ONLINE

Szukasz wsparcia indywidualnego? Chcesz omówić konkretny problem lub problemy?  Zobacz w czym mogę...
Read More