Lubicie sushi? Ja uwielbiam. Oczywiście to bez ryby. Znam takich, co uważają, że sushi bez ryby to nie sushi i wtedy nie warto go jeść. No cóż, chyba po prostu nigdy nie jedli dobrego wegańskiego sushi. Ale dzisiaj nie o sushi będzie, a o jednym z moich ulubionych szybkich dań, które nazwałam Sushi Bawl, czyli Miseczka Sushi, bo smakuje jak sushi ;)
Oczywiście jest bardzo proste i szybkie do przyrządzenia.
CO POTRZEBA
- 1/2 szklanki ryżu (może być do sushi lub basmati)
- Sałata, taką, jaką lubisz lub akurat masz. Ja tym razem wybrałam mix. Można też dodać czerwoną kapustę.
- 1/2 marchewki
- 1/2 cukini
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 awokado
- kawałek świeżego ogórka
- kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
- zielona cebulka
SOS
- sos sojowy
- sos teriyaki
PRZYGOTOWANIE
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem. W tym czasie umyj i pokrój wszystkie warzywa. Wlej do słoiczka sos sojowy i teriyaki i dobrze wstrząśnij, by je wymieszać. Kiedy ryż będzie gotowy, nałóż do miseczki. Dodaj warzywa i polej sosem.
Voilá
P.S Prościej się już chyba nie da ;)