Uwielbiam moje smoothies, ale jesienią i zimą, kiedy za oknem mamy niską temperaturę mam ochotę sięgnąć po coś bardziej pożywnego i rozgrzewającego. Najczęściej jest to niezawodna owsianka. Płatki owsiane mają to do siebie, że możemy je łączyć niemalże ze wszystkim. Ja najbardziej lubię je w formie słodkiej z owocami i innymi dodatkami jak na przykład orzechy czy ziarna kakao. Dzięki temu połączeniu takie danie zyskuje różne tekstury, które wpływają na nasze doznania smakowe.
Dzisiaj chcę się z Wami podzielić moim przepisem na szybką owsiankę z żurawiną, która jest idealna na jesienne pierwsze i drugie śniadania.
SKŁADNIKI
- 4 łyżki płatków owsianych lub mixu owsiankowego
- 1 garść mrożonej żurawiny, lub owoców leśnych z żurawiną
- ½ – ¾ szklanki mleka kokosowego (z kartonu) lub innego mleka roślinnego
- 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodu)
- 1 czubata łyżeczka masła orzechowego (niesolonego)
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
- 1 banan
PRZYGOTOWANIE
Do garnka wlej ½ szklanki mleka i dodaj płatki owsiane. Jeśli owsianka jest zbyt gęsta i wolisz rzadszą dolej więcej mleka. Dorzuć mrożone owoce i chwilę pogotuj często mieszając. Dodaj masło orzechowe, cynamon i syrop. Kiedy owsianka nabierze pożądanej konsystencji przelej do miseczki. Udekoruj bananem i kilkoma mrożonymi owocami.
Lubicie owsiankę? Z czym najchętniej ją łączycie? A może zimą i jesienią chętniej sięgacie po inne śniadania? Dajcie koniecznie znać, jaki posiłek od rana najbardziej was syci i rozgrzewa.