Super owoce figi

W tym roku zakochałam się w figach bez pamięci. Od początku września zaczął się na nie sezon i przez cały miesiąc zjadłam ich tyle, co chyba nigdy w całym swoim życiu nie zjadłam, chociaż figi uwielbiam odkąd pamiętam.

Jako dziecko zajadałam się tymi suszonymi, bo innych w naszym kraju nie było. Uwielbiam jak te maleńkie pesteczki pękają pod zębami. Później o figach trochę zapomniałam, lecz postanowiłam odnowić tę znajomość kilka lat temu, kiedy w marketach zaczęły pojawiać się świeże owoce figi. Niestety miłość ta nie była odwzajemniona, ponieważ za każdym razem dostawałam po nich uczulenia :/. W tym roku, kiedy zobaczyłam te piękne soczyste i intensywnie fioletowe cudeńka postanowiłam zaryzykować i dać im jeszcze jedną szansę. I tym razem się udało!

Wiem, że to nie owoc sam w sobie mnie uczula a to, czym jest opryskany. Mam wrażenie jakby tutaj były one mniej pryskane niż w Polsce, bo jak inaczej wytłumaczyć alergię na figi, jabłka i gruszki, której nie mam odkąd tutaj mieszkam?

150 odmian fig

Choć wydaje się to nieprawdopodobne, bo na pierwszy rzut oka wszystkie figi (przynajmniej te dostępne w europejskich marketach) wyglądają tak samo to jest ich aż 150 odmian. Owoce te znane są od bardzo dawna. Pisano o nich już w Biblii i innych starożytnych pismach, a nawet znaleziono pestki w wykopaliskach sprzed 5 tyś. lat.

Mówi się, że początkowo pochodziły z Egiptu. W późniejszym czasie pojawiły się na Krecie, aż w końcu ok. 9 wieku n.e. w starożytnej Grecji. Ci ostatni byli takimi ich fanami, że ustanowili prawo zakazu eksportu fig najlepszej jakości. Figi znane były również w starożytnym Rzymie. Jak głosi legenda Remus i Romulus leżeli pod figowym cieniem. Do tego czasu znanych już było, co najmniej 29 odmian tego owocu! Dzisiaj największymi producentami fig są Turcja, Egipt, Algieria, Maroko, a także USA (Kalifornia).

Czy figa jest super owocem?

  • Zawiera dużo wapnia i żelaza
  • Jest bogata w witaminy z grupy B i magnez
  • Reguluje poziom cukru we krwi i dlatego jest świetne dla osób z cukrzycą
  • Zawiera dużo antyoksydantów
  • Powstrzymuje apetyt, dlatego polecana jest dla osób chcących schudnąć
  • Zapobiega zaparciom i biegunkom
  • Zapobiega nadciśnieniu i atakom serca
  • Wzmacnia kości i pomaga leczyć artretyzm
  • Łagodzi objawy astmy
  • Zmniejsza ryzyko chorób serca
  • Zapobiega utracie wzroku spowodowanym zwyrodnieniem plamki żółtej
  • Leczy bóle gardła
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi i prostaty
  • Redukuje cholesterol
  • Poprawia pamięć
  • Pomaga leczyć trądzik
  • Pomaga zwalczyć bezsenność

Ponadto figi zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 oraz aminokwasy takie jak: leucyna, lizyna, walina i arginina.Owoce figi

Jak kupować?

Figi powinno kupować się dzień lub dwa przed zjedzeniem, dlatego wybieraj te o jak najbardziej ciemnym, intensywnym fioletowym kolorze. Powinny być miękkie i jednocześnie jędrne. Dojrzałe figi są bardzo delikatne, dlatego wystarczy lekko je dotknąć by wiedzieć czy są już gotowe do zjedzenia. Nie wybieraj tych posiniaczonych, bo mogą być już przejrzałe lub co gorsza nadgniłe. Warto też je powąchać. Chodź szczerze przyznam, że ta metoda jak dla mnie kiepsko się sprawdza jeśli nie mamy owoców i warzyw z własnego ogródka, organicznych lub nie kupujemy w kraju z którego pochodzą. Dojrzałe figi powinny pachnieć delikatnie słodko.

Przechowywanie

Bardzo dojrzałe figi można trzymać w lodówce ok. dwa dni. A tak naprawdę to najlepiej po prostu je zjeść najszybciej jak to możliwe. Mniej dojrzałe można trzymać w temperaturze pokojowej do momentu aż dojrzeją. Figi są bardzo delikatne, dlatego lepiej trzymać ja z dala od innych owoców. Mogą leżeć na papierowym ręczniku, w papierowej torbie lub w oddzielnym pojemniku. Lepiej też trzymać je przykryte by nie wyschły. Suszone figi można przechowywać znacznie dłużej, bo nawet kilka miesięcy. Wystarczy trzymać je szczelnie zamknięte (by zbytnio nie wyschły i nie przejęły innych zapachów) w suchym i zacienionym miejscu lub w lodówce.

Z czym je jeść?

  • Z owsianką
  • W sałatkach
  • Na toście z wegańskim serem
  • Z nana icecream (bananowymi lodami)
  • Same, jako mono posiłek lub przekąska :)

Jak zawsze w poszukiwaniu inspiracji polecam przetrząsnąć Pinterest :)

Na co uważać?

Suszone figi mogą być potraktowane siarczanami w celu przedłużenia ich żywotności i by zapobiec wyblaknięciu koloru, dlatego lepiej wybierać te organiczne. Jedna osoba na 100 może być uczulona na ten składnik, a na jego złe skutki szczególnie mogą być narażone osoby z astmą.
Spotkałam się też z informacją, że figi nie do końca mogą być „wegańskie” ;). Przyznam szczerze, że nie wiem na ile to prawdziwa historia, a na ile zmyślony mit jak ten, że w ciągu całego naszego życia zjadamy, co najmniej 8 pająków podczas snu. Mówi się, że często osy podczas zapylania zostają „schwytane” przez figę i uwięzione w środku, gdzie zostają rozłożone przez enzymy owocu na proteiny.

Ale spokojnie zostają tak mocno rozłożone na czynniki pierwsze, że nie ma opcji byśmy cokolwiek tam znaleźli ;)

.

More from Evelina Lesniewska

Złoty eliksir na odporność

Uwielbiam ten sok, choć wielu krzywi się po jego wypiciu za pierwszym razem. Jest...
Read More