15 kuchennych trików, które każdy weganin powinien znać

Wiecie, że mój blog nie jest wegańskim blogiem kulinarnym. Żaden tam ze mnie kucharz, a do eksperta w tej dziedzinie mi daleko. W gotowaniu cenię sobie prostotę i krótki czas przygotowania posiłków, ale nie pogardzę wyśmienitym jedzeniem przygotowanym przez kogoś innego lub podanym w restauracji.

Nie znaczy to jednak, że gotować nie umiem. Myślę, że wychodzi mi to całkiem nieźle choć przyznaję, że tradycyjne polskie smaki nie przychodzą mi z łatwością. Za to całkiem nieźle wychodzi mi tajskie curry i indyjska tika masala :)

Wiecie również, że początki na weganiźmie nie należą do najprostszych, ale jak sobie z tym poradzić pisałam tutaj:

12 sposobów, które ułatwią Ci przejście na weganizm
Wegańskie posiłki, co jeść i gdzie szukać inspiracji
10 porad dla tych, którzy chcą przejść na weganizm

Początki na weganiźmie mogą być ciężkie z jeszcze jednej bardzo ważnej przyczyny – PRZYZWYCZAJENIE do smaków i produktów. To nic innego jak nawyk, który trenowaliśmy przez długie, długie lata. Teraz stare nawyki musimy zastąpić nowymi. Nie ma, co jednak zmuszać się na siłę. Weganizm jest łatwiejszy niż myślisz i tak naprawdę nie musisz niczego poświęcać. Wystarczy, że będziesz używać odpowiednich zastępników, które często do złudzenia przypominają w smaku to, co zwykliśmy jeść.

Przygotowałam dla Ciebie listę 15 trików, które szanujący się weganin zna i z satysfakcją stosuje regularnie w swojej kuchni.

1. Roślinne mleko możesz zrobić sam szybciej niż myślisz. Wystarczy noc wcześniej namoczyć  (w zależności jakie mleko chcesz zrobić) orzechy/migdały/soję/ryż/otręby owsiane. Następnego dnia zblenduj je z wodą i przeciśnij przez woreczek do mleka roślinnego. Voilà.

2. Z mrożonych bananów można zrobić pyszne, gęste, puszyste lody. Po dodaniu kakao, czy ulubionych owoców np. malin wcale nie czuć bananowego posmaku.

3. Jest kilka zamienników jajek, dzięki czemu śmiało możesz gotować naleśniki czy piec swoje ulubione ciasta.

Proporcje równe 1 jajku

1 łyżka siemienia lnianego – 3 – 4 łyżki wody (odczekać 1-2 minuty)

1 łyżka nasion chia – 1/3 szklanki wody (odczekać 15 minut)

1 łyżka białka sojowego  – 3 łyżki wody

2 łyżki mąki ziemniaczanej – 3 łyżki wody

3 łyżki mąki z ciecierzycy – 3 łyżki wody

1/2 rozgniecionego banana

1/4 szklanki przecieru jabłkowego

3 łyżki masła orzechowego

„NoEgg” firmy Orgran – opakowanie 200g = 66 jajkom (1 łyżeczka = 1 jajko). Można z niego przygotować bezę.

4. Bitą śmietanę można zrobić z mleka kokosowego. Wystarczy wcześniej bardzo mocno je schłodzić, a potem ubić mikserem.

5. Istnieje wegański majonez – niestety nadal zawiera dużo tłuszczu. Można kupić gotowy lub zrobić samemu np. z tego przepisu.  Możesz też zrobić zdrowszą wersję z tofu.

6. Nadal możesz używać kostki rosołowej oraz przypraw do pieczeni lub kurczaka. Tylko czytaj etykiety! Niektóre mogą zawierać tłuszcz zwierzęcy oraz ekstrakt pochodzenia mięsnego – głównie dotyczy to kostek. Oczywiście nie polecam ich stosowania ze względu na bardzo niekorzystny dla zdrowia skład,  ale jeśli najdzie cię kiedyś ochota na „rosół” lub „kurczaka” to jest na to rozwiązanie.

7. Możesz dostać ciasto francuskie bez jajek i masła. W zasadzie większość ciast francuskich ogólnodostępnych w marketach – Biedronka, Lidl czy Kaufland – jest wegańska. Mimo wszystko sprawdzaj etykiety, ponieważ są też takie, które w składzie mają przynajmniej masło.

8. Z orzechów nerkowca możesz zrobić wegański twarożek (tutu) oraz różnego rodzaju serniki lub polewę do ciast.

9. Jeśli brakuje Ci masła do posmarowania kanapki z łatwością zastąpi je awokado. Wystarczy zmiażdżyć je widelcem (tak jak do guacamole) lub zmiksować blenderem ręcznym – będzie wtedy bardzo kremowe i delikatne.

10. Drożdże nieaktywne zastąpią parmezan. Można używać ich do posypania dań z makaronu i sałatek. Mają serowy posmak.

11. Wędzona papryka nada wędzony smak niczym boczek. Możesz użyć do grochówki, fasolki po bretońsku, czy zalewajki. Lub do czegokolwiek innego, co chciałbyś by smakowało wędzonką.

12. Robiąc mleko migdałowe można zyskać mąkę migdałową. Po zmieleniu migdałów na mleko nie wyrzucaj odciśniętego miąższu. Wysusz go i wykorzystaj jako mąkę przy najbliższym pieczeniu ciasta lub ciasteczek.

13. Sok z cytryny z powodzeniem zastąpi sól. Choć brzmi to dziwnie, to wierz mi, że pieczone ziemniaki, czy beztłuszczowe frytki skropione sokiem smakuja świetnie i w jakiś dziwny sposób nabierają słonawego smaku.

14. Czarna sól (Kala Namak) ma smak jajek więc jeśli zamarzy Ci się pasta jajeczna bez jajek to śmiało ją wykorzystaj. Przepis na pastę znajdziesz tu od Jadłonomiitu od Food Porn Vegan Styletu od Vegeszamanki

15. Granulat sojowy przypomina konsystencją mięso mielone. Sprawdzi się idealnie do spagetti bolognese (np. z tego przepisu Lifemanagerki). 

To tyle lub aż tyle. Oczywiście spora część z tych rzeczy nie jest super zdrowa. Można przyczepić się do dużej ilośći tłuszczu, chemii oraz konserwantów, ale wiadomo, że nie jemy tego na co dzień. Dlatego na początku nie dajmy się zwariować. Zmiana diety to duże wyzwanie samo w sobie. Takie „niezdrowe” zachcianki od czasu do czasu, pomogą nam wytrwać w postanowieniu. Poza tym dobrze jest próbować, eksperymentować i poznawać nowe smaki. Inaczej skąd będziecie wiedzieli czy coś wam odpowiada i smakuje?

Dla osób posiadających klucz do Sekretnej Wyspy, przygotowałam tę listę do pobrania. Można ją wydrukować i powiesić na lodówce :) Jeśli jeszcze nie masz klucza możesz go zdobyć klikając w poniższy guzik

ZAPISZ SIĘ DO BONUSOWEJ LISTY

Mam nadzieję, że wskazówki wam się przydadzą. Jeśli macie jakieś inne sprawdzone triki, o których nie napisałam dajcie znać w komentarzach. Chętnie poznam nowe  :)

 

.

More from Evelina Lesniewska

33 fakty o mnie

Lubię pisać o konkretach i kiedy czymś się z Wami dzielę staram się przekazać Wam...
Read More