Pumpkin Spice Smoothie, czyli koktajl z dyni

Zainspirowana słynną już kawą Pumpkin Spice Latte, czyli jesienną kawą z dodatkiem przypraw i dyni postanowiłam przygotować jej wegańską wersję tyle, że w postaci smoothie.

Pumpkin Spice Latte rok w rok robi furorę począwszy od końca sierpnia do końca grudnia. Napój ten rozpropagowany został w 2003 roku przez Starbucks, ale dynia dodawana jest do przepisu dopiero od 2015 r. Dziś kawę tę znajdziemy również w wielu innych kawiarniach.

Co, jeśli kawy nie pijemy ze względu na kofeinę? Możemy zamówić jej bezkofeinową wersję na mleku roślinnym lub przygotować smoothie. Ja po kawę sięgam niezmiernie rzadko, ponieważ źle się po niej czuję. Od razu mam drgawki i kołacze mi się serce, dlatego jeśli już jakąś kawę piję to wybieram wtedy tę w wersji bezkofeinowej. Zdecydowanie bardziej wolę dodawać sobie energii owocami i stąd też pomysł na dyniowe smoothies.

Muszę Wam powiedzieć, że był to strzał w dziesiątkę! Ten smak to kwintesencja obecnej pory roku. To połączenie wieczorów przy kominku, grubych skarpet, ciepłego kocyka, książki, rozgrzewającego kakao i aromatycznego ciasta.

Jest po prostu pysznie!

To co zaczynamy?

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka purée z dyni*
  • 1 szklanka mleka migdałowego (lub innego mleka roślinnego)
  • 2 banany
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • ½ płaskiej łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki syropu klonowego lub 2 daktyle medjool (3-4 zwykłe daktyle)

OPCJONALNIE

  • 1 owoc kaki (persymona)
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 1 łyżka gęstego mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej
  • 1 łyżeczka ziaren kakao
  • garść posiekanych orzechów

PRZYGOTOWANIE

*Zanim przystąpicie do blendowania musicie najpierw przygotować purée z dyni. Wystarczy do tego upiec dynię w piekarniku. Następnie wyciągnąć miąższ i rozrobić go w miseczce za pomocą widelca. Pieczemy tyle dyni ile chcemy mieć purée. Ja użyłam ok. 1/3 dyni piżmowej. Dynię można jeść również na surowo. Jeśli nie chcecie jej piec spróbujcie ten przepis z surową dynią. Niestety nie mam pewności czy smoothie będzie smakowało tak samo, ponieważ nie próbowałam tego sposobu.

Kiedy purée jest gotowe wszystkie składniki przełóż do blendera i miksuj przez około 1 minutę, aż całość będzie zblendowana na gładki koktajl. Przelej do szklanki lub słoika i udekoruj według upodobania.

Najlepiej smakuje pite przez słomkę ;)


Co sądzicie o takim smoothies? Próbowaliście już kiedyś owocowego koktajlu w połączeniu z dynią?

.

More from Evelina

Finansowa dyscypilna

Co byś powiedział gdybym powiedziała Ci, że oszczędzanie pieniędzmi jest jak gra w kasynie? Nieprzewidywalne, skrajnie...
Read More
  • Sylwia

    Mysle, ze warto wspomniec, ze sama kawa Pumpkin spice latte weganska niestety nie jest. Do kawy dodawany jest syrop, ktory ma w skladzie produkty pochodzenia zwierzecego. Mozna poczytac o tym na wielu stronach, takze http://www.peta.org/living/food/guide-vegan-starbucks/

    Przepis na smoothie moze byc w tym przypadku bardzo dobra alternatywa :)

    • Tak, zdecydowanie to kolejny powód dla któego smoothie może być lepszą opcją. Dzięki :)

  • Adam997

    Wygląda bardzo ciekawie :)

  • Adam997

    świetnie