Jaki blender wybrać do twardych warzyw, orzechów, nasion i mielenia mąki?

Po recenzji blendera G21 Smart Smoothie Vitality bardzo często w mailach, komentarzach i wiadomościach prywatnych zadajecie mi pytania o to, jak ten blender radzi sobie z twardymi produktami. Głównie dopytujecie o mielenie produktów suchych z przeznaczeniem na mąki oraz masła orzechowe, ale też o twarde warzywa i owoce.

Postanowiłam odpowiedzieć na najczęściej pojawiające się pytania tutaj na blogu i napisać wam dokładniej jak wygląda to w praktyce.

Mielenie własnych mąk jest świetną sprawą z kilku powodów.

  1. Przede wszystkim dlatego, że możemy wykorzystać do tego produkty ze sprawdzonego źródła i ekologiczne.
  2. Do tego przygotowana mąka jest świeża, a nie zwietrzała czy stęchnięta, jak to może mieć miejsce w przypadku mąk z orzechów.
  3. Mielimy tyle mąki, ile chcemy czy potrzebujemy w danym momencie.
  4. Nie musimy kupować mąki jako osobnego produktu, którego być może nie zużyjemy do końca.

Na pewno zdarzyła wam się sytuacja, kiedy chcieliście wypróbować nowy przepis na ciasto, czy inny wypiek i potrzebowaliście do tego np. mąkę gryczaną, której niekoniecznie dużo używacie w swojej kuchni. Do przepisu zazwyczaj potrzebujemy jedną lub dwie szklanki mąki, a reszta leży w szafce niewykorzystana przez kilka miesięcy. Często kończy się niestety to tym, że mąkę po wielu miesiącach ląduje w koszu na śmieci. Inaczej wygląda to w przypadku, gdy kupujemy np. kaszę jaglaną. Taką kaszę możemy ugotować na obiad, czy do sałatki, zmielić na mąkę lub wykorzystać do innego przepisu np. na warzywny pasztet, czy do faszerowanych warzyw.

Jeśli chodzi o mąki z orzechów, to sytuacja jest podobna, ale głównym atutem przygotowania takiej mąki samemu jest jej świeżość. Cena również odgrywa dużą rolę, ponieważ taka mąka kupiona, będzie droższa niż jeśli sami kupimy orzechy na wagę i zmielimy dokładnie tyle ile potrzebujemy.

Możliwość robienia mąki samemu za pomocą blendera ma jeszcze jedną ważną zaletę — nie potrzebujemy do tego osobnego sprzętu jak np. młynka czy malakser.

Q&A – Najczęściej zadawane pytania.

Poniżej znajdziecie odpowiedzi na pytania, które najczęściej zadawaliście.

  • Jak Smoothie Vitality radzi sobie z blendowaniem zieleniny oraz twardych warzyw i owoców?

Zielone smoothies wychodzą gładkie i jednolite nawet po dodaniu twardszych warzyw jak np. brokuł czy owoców jak jabłka lub gruszki. Także dodatki w postaci nasion nie stanowią dla niego problemu. Trzeba tylko pamiętać, aby takie smoothie blendować wystarczająco długo, co w przypadku tego blendera trawa około 60 – 90 sekund. Tutaj możecie zobaczyć, jaka jest konsystencja smoothies na bazie zielonolistnych warzyw.

  • Jak blender radzi sobie z mieleniem orzechów?

Bardzo dobrze. Muszę przyznać, że byłam pod dużym wrażeniem, kiedy po raz pierwszy zblendowałam w nim orzechy laskowe (nie moczone). Mąka wyszła drobna, wręcz aksamitna. Jedyne, na co trzeba zwrócić uwagę podczas mielenia mniejszej ilości, to by zgarniać mąkę z brzegów kielicha. Zbyt mała ilość powoduje, że mąka przylega do ścianek tworząc wolną przestrzeń wokół ostrzy.

Blender bardzo dobrze radzi sobie nie tylko z przygotowaniem mąki z orzechów czy mleka orzechowego, ale też spokojnie możemy zrobić w nim masło migdałowe, z nerkowców czy też zwyczajne z orzechów ziemnych. Może być gładkie lub „crunchy”, czyli z dodatkiem nieco większych kawałków orzechów, które nadadzą masłu fajnej konsystencji. Ja jestem tą opcją zachwycona, bo masło orzechowe uwielbiam! Próbowaliście kiedyś sosu orzechowego do sajgonek? Rozkosz…

  • Robię sobie śniadania, koktajle i wszelkie sosy warzywne jednak robiąc poranne śniadanie z warzyw zielonych, z dodatkiem ziaren (dynia, słonecznik) nie mam jednolitej konsystencji, co bardzo przeszkadza mi i moim dzieciom. Czy za pomocą tego blendera faktycznie można uzyskać gładką konsystencję?

Ja również nie lubię, kiedy moje smoothie ma dużo grudek. Traci ono wówczas nie tylko na jakości, ale też na smaku. Oba te czynniki są bardzo ważne, w przypadku podawania smoothies dzieciom, które są wrażliwe na konsystencję, wygląd, smak i zapach posiłków. Blender G21 Smart Smoothie Vitality świetnie blenduje zielonolistne warzywa, ale też wszystkie smoothie z dodatkiem nasion takich jak dynia, słonecznik czy kakao.

  • Piekę sama chleb, czy za pomocą tego blendera będę mogła przygotować sobie do niego mąką?

Tak! To jest dla mnie bardzo duża zaleta tego blendera, że wszystkie ziarna mieli naprawdę bardzo drobno (oczywiście, jeśli tego chcemy). Mamy pełną kontrolę nad tym, jak miałką mąkę chcemy uzyskać. Możemy tworzyć sami swoje mieszanki mąk i wypiekać z nich chleb, czy ciasta.

  • Czy mogę robić w tym  blenderze mleko roślinne?

Zdecydowanie TAK. Co więcej, po przygotowaniu mleka z orzechów zyskamy mąkę, która następnie możemy wykorzystać do wypieków.

  • Jak blender radzi sobie z mrożonymi owocami? Chcę przygotowywać lody i sorbety na bazie mrożonych bananów i innych owoców. 

Blender radzi sobie bardzo dobrze z przygotowaniem owocowych lodów, sorbetów i musów. Świetnie je rozdrabnia blendując wszystko na gładką, aksamitną konsystencję.

  • Czy blender poradzi sobie z pastą tahini i pesto?

Tak, bez problemu możemy w tym blenderze przygotować pastę tahini i inne gęste sosy z dodatkiem ziół, nasion i orzechów.

Jakie mąki można przygotować w blenderze G21 Smart Smoothie Vitality?

Tak naprawdę dowolne. Wszystko zależy od tego, co potrzebujecie. Możecie mielić kaszę gryczaną, jaglaną, orkisz, jęczmień, amarantus, płatki owsiane, ryż i dowolne orzechy.

Ja dzięki temu zdecydowanie urozmaiciłam swoją kuchnię i zaczęłam więcej eksperymentować z wypiekami. Do tej pory nie za często zabierałam się nawet za naleśniki. W swojej kuchni unikam glutenu, a wiele przepisów na fajne ciasta, chlebki bananowe, naleśniki czy placuszki bazuje właśnie na mniej powszechnych mąkach, których często nie dostaniemy w najbliższym sklepie. Za to dużo łatwiej jest już kupić wymienione produkty na mąkę.

W mojej codziennej diecie zagościło również więcej warzywnych smoothies, ponieważ nie obawiam się już dorzucić do koktajlu kawałka brokuła, papryki, pomidora czy większej ilości jarmużu oraz dodatków w postaci nasion i orzechów.

Mam nadzieję, że udało mi się rozwiać wasze wątpliwości, ale jeśli macie jeszcze jakieś dodatkowe pytania to zadawajcie je proszę w komentarzu. Odpowiem na wszystkie i z pewnością przydadzą się one również innym.


RABAT

Na koniec jeszcze tylko szybkie przypomnienie o tym, że jeżeli zdecydujecie się na zakup blendera G21 Smart Smoothie Vitality to na hasło ‚veganisland‚ dostaniecie 10% rabatu.

Wystarczy kliknąć tutaj by przejść do sklepu.

Kod ‚veganisland‚ uprawnia do rabatu na cały asortyment (nie tylko na polecany we wpisie blender).


Zdjęcia: Marcelina Leśniewska.

More from Evelina

Projekt Półmaraton: tydzień #2

Drugi tydzień przygotowań za mną. Ach, co to był za tydzień! Pełen wrażeń i dramatycznych wydarzeń....
Read More
  • olita

    czyli to takie 2in1?blender i food processor tez?czy hummus tez robisz w tym blenderze?albo banana ice creams czy to juz processor? thx

    • Trochę tak, ale to nadal blender jest :) Tak, robię w nim lody z mrożonych owowców (pisałam o tym we wpisie :)) Hummusu nie robiłam, ale myślę, że nie będzie problemu, bo świetnie radzi sobie z masłem orzechowym.